Gyermekkor Kihívásai

Labbé, Brigitte – Puech, Michel: A jó és a rossz /

170 L 10
(Filó-faló sorozat)

Ha valaki rajtakapja a banda tagjait a randalírozáson,
és megbünteti őket, mindannyian azt mondják majd:
„Nem a mi hibánk, mi nem vagyunk felelősek,
a főnök mondta, hogy ezt tegyük!”
Ha azt várjuk, hogy más mondja meg,
mi a jó és mi a rossz, akkor felhagyunk a gondolkodással.
Az agy halott. Mintha megszűnnénk emberi lénynek lenni.
A „Filó-faló” segít elgondolkodni a kérdéseiden.
Filózz te is velünk!
Egy egész sorozatra való izgalmas és
különleges könyvet kapsz – gondolatébresztőnek.

Labbé, Brigitte, Puech, Michel: Bátorság és félelem
170 L 10

(Filó-faló sorozat)

Kemény meccs zajlik Jancsi és a félelme között.
Jancsi meghátrálhat, és engedhet a félelemnek.
De össze is szedheti a bátorságát, hogy szembenézzen
a félelmével, és továbbmenjen. Ha felülkerekedik benne
a bátorság, a félelem megsemmisül. A félelem nem harcol,
a félelem ijedős: nyomban meghátrál, ha bátorsággal
találkozik. A „Filó-faló” segít elgondolkodni a kérdéseiden.
Filózz te is velünk! Egy egész sorozatra való izgalmas
és különleges könyvet kapsz – gondolatébresztőnek.

Labbé, Brigitte, Puech, Michel: Fiúk és lányok
150 L 10 (Filó-faló sorozat)

Labbé, Brigitte, Puech, Michel: Gazdagság és szegénység
301 L 10 (Filó-faló sorozat)

Labbé, Brigitte, Puech, Michel: Háború és béke
301 L 10 (Filó-faló sorozat)

Innes, Shona: Az élet olyan, mint a szél / I 59

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS.

Inne, Shona: A barátság olyan, mint a mérleghinta
I 59
Innes, Shona: Az internet olyan, mint a pocsolya
I 59
Innes, Shona: A játszótér olyan, mint a dzsungel
I 59
Innes, Shona: A család olyan, mint egy süti
I 59
Innes, Shona: A harag olyan, mint a páncél
I 59
Innes, Shona: A rosszkedv olyan, mint a felhő
I 59
Innes, Shona: A gondolatok kertje
I 59

Bruce, Emily: Bocsánat / B 90

Néha mindenki hibázik, és ilyenkor bizony bocsánatot kell kérni. A mese állatkáinak bölcs barátai megtanítanak rá, hogy nem is olyan nehéz kimondani: BOCSÁNATOT KÉREK!

Roncaglia, Silvia, Roberto Luciani:
Lumpi Lumpi gyógyító meséi / R 85

Hógonoszka és a két akaratos sárkány

Kedves, rokonszenves, bajkeverő, ám kissé sértődékeny, és kék pikkely borítja. Ki ne szeretné, ha ilyen sárkány lenne a képzeletbeli barátja?
Idén karácsonykor Barti nem mehet a nagyszüleihez, mert az utakat akkora hó borítja, hogy a hegyvidéki házat nem lehet autóval megközelíteni. Milyen szerencse, hogy Lumpi Lumpinak szárnya van! Ám a két jó barát Hógonoszka birodalmában ér földet és azonnal fogságba esik. Miközben Barti a menekülésen töri a fejét, Lumpi Lumpinak a királynőt kell szolgálnia a többi kis sárkánnyal együtt.

Egyszervolt hiszti
A szörnyű szuri
Egy különleges szőnyeg nyomában
Mindennek a kék málna az oka
Szamárfüllentés és 1×1
Az éjszakai szörnyeteg
A mumus és a vizsgadrukk

Szegedi Katalin : Palkó SZ 44
Lenka

Történet a barátságról és az elfogadásról a Tolerancia-sorozatban.
Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele.
Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást.

Orit Gidali: Nóra, a gondolatolvasó G 45

Nóra egy napon azzal jön haza az oviból, hogy egy fiú kicsúfolta. A mamájától kapott varázspálcával, azonban hirtelen látni kezdi, amit az emberek mondanak, és azt is, hogy igaziból mit gondolnak.

Doris Rübel: Örülök, félek, haragszom /
150 R 99

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete az alapérzelmekkel ismerteti meg az apróságokat. A könyvet lapozgatva elgondolkodhatnak azon, minek örülnek, mitől félnek, miért lesznek mérgesek vagy szomorúak. Megtudhatják, hogyan ismerhetik fel ezeket az érzéseket magukon és másokon. Megérthetik, mi történik, amikor sírnak vagy veszekednek.
Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

Barcs Krisztina : Így működik a lelked
150 B 32

Néha olyan zavarosak a dolgok… Ki érti, mi zajlik odabent, a lelkünkben? Amikor félünk a másnapi dolgozattól, vagy örülünk, mert bevettek a focicsapatba; amikor mérgesek vagyunk, mert összevesztünk a legjobb barátunkkal, és büszkék vagyunk, mert sikerült megtanulni biciklizni; amikor vágyunk egy kiskutyára, és hiányzik a távol élő nagyink: mit lehet ilyenkor tenni? Mitévők legyünk, ha félünk? És ha szerelmesek leszünk? Mit kezdjünk a haragunkkal? És a rémálmainkkal? Miért álmodunk egyáltalán?

Érezted már úgy, hogy olyan jó volna kigombolyítani a sok érzést és gondolatot, ami benned van? Ebben lesz segítségedre ez a könyv, amelyben megismerkedhetsz a lélekmanókkal, a Gondolatsárkányokkal, az Akarnokkal, a Sehallselát Behemóttal és még néhány titokzatos lénnyel, akik segítenek rendet tenni ebben a sokféleségben.

„Ahhoz, hogy gyermekünk sikeresen boldoguljon az életben, alapvető fontosságú, hogy képes legyen jól tájékozódni az érzelmek világában. Ez a könyv belső jelzőrendszerünk megismerésére hív, segíti az érzelmi tapasztalatok megértését, és kiváló lehetőséget teremt arra, hogy szülő és gyermek között bensőséges beszélgetések alakuljanak ki az érzelmekről.”
Dr. Kádár Annamária

Carl-Johan Forssén Ehrlin:
Aludj el szépen Bendegúz / F 74

Az Aludj el szépen, Bendegúz! immár 40 országban utasít maga mögé mindenkit a sikerlistákon annak köszönhetően, hogy Ehrlin pszichológusként egy olyan mesét írt, amely tökéletesen alkalmas minden gyermek megnyugtatására és könnyű elaltatására. Ahogy a szerző fogalmaz a történet a bölcsőringatás megfelelője mese formájában, épp ezért mindenkit álomba ringat. A hazai kiadás különlegességét az adja, hogy a nemzetközileg is elismert grafikus, Agócs Írisz készítette hozzá a rajzokat.

Varró Dániel:
Aki szépen butáskodik / V 51

Az Aki szépen butáskodik egy különleges apanapló. Varró Dániel költő, műfordító feljegyzéseinek füzére. Egy fiatalember apává válásának pillanatképei. A Nők Lapja olvasói 2011 óta követhetik nyomon a költő apuka tolmácsolásában a három fiú – Misi, Jancsi és Béni – kalandos mindennapjait, a gyerekek sziporkázó aranyköpéseit, csibészségeit, csatározásait és megbékéléseit. Varró Dániel humoros és szeretetteli írásaiból kiderül, hogyan váltak egy családdá, és azt is végig kísérhetjük, ahogy egymás megismerése mellett felfedezték a mindannyiunkat összekötő anyanyelvet, annak minden furcsaságával. A hét év alatt született feljegyzésekből készült ez a válogatáskötet.

Deliága Éva, Lovász Hajnalka:
Mit kezdjünk a szorongással ? / D 43

A nagy sikerű Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyv folytatásában a pszichológus-pedagógus szerzőpáros a gyermekkorban jelentkező félelmek és szorongások enyhítéséhez nyújt segítséget.
Anyaként vagy apaként nagyon rossz érzés átélni, ha a gyermek fél, nem érzi biztonságban magát, elakad, vagy teljesítményét indokolatlan gátlások blokkolják. Fontos, hogy a szülő ilyenkor képes legyen oldani ezt a kellemetlen testi-lelki tünetekkel járó állapotot. Mivel az egyszerű biztatás nem mindig éri el a célját, Deliága Éva kidolgozott egy olyan szempontrendszert, mely a különböző személyiségű gyermekek szorongását helyzethez illően más-más módszerrel kezeli.

Mit kezdjünk az agresszióval ? / D 43
A témaválasztás aktualitásához sajnos kétség sem férhet, hiszen a feszültség, a frusztráció, a konfliktusok, az erőszakos viselkedés a kutatások szerint növekvő mértékben vannak jelen gyermekeink életében, és megfelelő beavatkozás hiányában tartós károkat okozhatnak.
Deliága Éva sokéves pszichológusi praxisa tapasztalatai alapján, életkori csoportokra lebontva foglalja össze a gyermeki agresszió lehetséges kiváltó okait. Segít, hogy meg tudjuk különböztetni az életkori sajátosságokat az aggasztó jelenségektől. Nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, hogy a szülő olyan környezetet alakíthasson ki gyermeke számára, amelyben kevésbé gyűlnek fel benne indulatok, és ha mégis, azokat konstruktív módon tudja kezelni. Ezenfelül konkrét eszközöket, módszereket kapunk a problémás helyzetek megfelelő rendezéséhez.
A könyv második felében pedig visszatérnek a bájos, esendő és szeretetre méltó zokniállatkák, a figurancsok. Lovász Hajnalka kalandos állattörténeteinek segítségével a gyerekeknek szánt erőszakmentes problémamegoldó módszerek szinte észrevétlenül válnak elsajátíthatóvá.

Kim John Payne:
Magunkat neveljük / 370 P 48

Minden ​nevelés önnevelés. A gyerekre nem az hat legerősebben, amit mondunk neki, hanem ahogy mondjuk, ahogy valójában érezzük, és főként: ahogy mi élünk. Ha tehát eredménytelenül igyekszünk változtatni problémás viselkedésén, elsőként saját reakcióinkat érdemes felülvizsgálnunk és módosítanunk.
Az Egyszerűbb gyermekkor és a Melegszívű fegyelmezés világhírű gyermekpszichológus szerzője ebben a könyvében szülői és pedagógusi önnevelésünkhöz nyújt értékes segítséget. Hogyan őrizhetjük meg lélekjelenlétünket a legnehezebb és legkiborítóbb nevelési helyzetekben is? Miként maradhatunk hűek elveinkhez és értékeinkhez akkor is, amikor a gyerek épp az érzékeny pontunkra tapint rá, és kezdünk kijönni a sodrunkból?

Lori Lite: A dühös polip / L 73
A ​kis polip megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát, amikor nagyon dühös. A progresszív izomrelaxáció – melyet e mesekönyvből könnyedén és élvezettel sajátíthat el gyermekünk – ellazítja a testet és lecsendesíti az elmét. Alkalmazása hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást és az agressziót, a gyermek képes lesz uralni nehéz érzéseit, és könnyebben elalszik.
„Szülőként, pedagógusként – bármennyire is szeretnénk – nem óvhatjuk meg gyermekeinket minden stressztől, szorongástól. Abban segíthetünk nekik, hogy hatékony megküzdési stratégiákat dolgozzanak ki a nehéz helyzetekre. A progresszív izomrelaxáció módszere azon alapszik, hogy érzelmi tónusunk és izomtónusunk között kapcsolat van: ha a testünk ellazul, a lelkünk is követni fogja. Ezt a technikát tanítja meg e kedves mesekönyv, amely kis lépésekben, játékosan juttatja el a gyermeket a
relaxáció élményéhez”
Dr. Kádár Annamária

Lori Lite: Buborékrepülés / L 73

A relaxációs mesekönyv-sorozat Buborékrepülés című kötete olyan vizualizációs technikát tanít a gyerekeknek, melynek segítségével eredményesen kezelhető a stressz és a szorongás. Kutatási eredmények szerint a rendszeres vizualizáció pozitív hatással van az általános egészségi állapotra, a kreativitásra, sőt a fizikai teljesítményre is. Betegség esetén gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a fájdalmat. A színes mentális képek segítenek ellazítani a testet, elcsendesíteni az elmét és álomba merülni.
„E képzeletbeli utazás során a gyerekek megalkothatják a saját buborékjukat, amelybe belelépve biztonságban érezhetik magukat.” Tracey Lenac

Lori Lite: A vidra-öböl / L 73
E kedves mesekönyv hősei, a kis sellő és a vidrák megtanítják gyermekünknek a mélylégzés helyes technikáját, melynek segítségével gyorsan megnyugtathatja magát, hatékonyan csökkentheti szorongását, dühét, sőt, még az átélt fizikai fájdalom intenzitását is.
„A mélylégzés az egyik legegyszerűbb relaxációs gyakorlat. Stresszes, szorongáskeltő helyzetekben hajlamosak vagyunk szaporán és felszínesen lélegezni, amivel fenntartjuk feszült állapotunkat. Ha gyermekünk elsajátítja a lassú ütemű mélylégzést, könnyebben meg tud majd nyugodni, képes lesz uralni szorongását és agresszióját.”
„Gyógypedagógusként autista, Asperger-szindrómás és más speciális szükségletű gyerekekkel dolgozom, akiknek komoly nehézséget okoz az érzelmeik szabályozása. Lori Lite könyvei óriási segítséget jelentenek számomra. A gyerekek rendszeresen használják a légzéstechnikákat, amikor szoronganak vagy dühösek. Köszönöm!” K.M. Checo gyógypedagógus

Berg Judit : Hisztimesék / B 55
(Problémamegoldó sorozat)

Hisztizik a kisgyerek – nem akar öltözködni, ebédelni, rendet rakni, vagy éppen csak fel szeretné hívni magára a figyelmet. A könyv meséi válsághelyzetben születtek: síró-rívó, hisztiző kisgyerekei megnyugtatására találta ki őket a szerző. A kedves, rövid kis történetek a mindennapok apró, de sokszor megoldhatatlannak tűnő nehézségeit segítenek áthidalni a 2-4 éves apróságoknak és szüleiknek.
A gyönyörű illusztrációk és rövid párbeszédek az állandóan lapozni vágyó, türelmetlen gyerekek számára is felolvashatóvá és élvezhetővé teszik a meséket.
A kötet elején – bevezetés helyett – egy szülőknek szóló, bátorító-vigasztaló „igaz mese” található. A könyv végén pedig egy ráadásmese, amelynek semmi különös tanulsága nincs, egyszerűen a derűs pillanatokra való.

Berg Judit : Meseleves / B 55
Akármit főz, akármit mond az anyukája, nem eszik a gyerek. Vagy eszik ugyan, csak éppen az egészséges ételeket képtelenség belédiktálni: se zöldség, se gyümölcs. Szinte minden szülő találkozott már ilyen nehezen kezelhető élethelyzetekkel, amelyek megoldásához segítséget nyújthatnak Berg Judit új könyvének kedves történetei.
A remek illusztrációk és rövid párbeszédek az állandóan lapozni vágyó, türelmetlen gyerekek számára is felolvashatóvá és élvezhetővé teszik a meséket.
A kötet elején egy a szülőknek szóló, bátorító-vigasztaló „igaz mese” olvasható. A könyv végén pedig egy ráadásmese az önérzetes Répa vitézről és a friss, finom zöldségek lázadásáról a rossztermészetű szakács ellen.

Vadadi Adrienn : Leszel a barátom ? / V 11
Ovis mesék sorozat

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!

Vadadi Adrienn : Örökké óvodás maradok ! / V 11
Itt vannak az újabb ovis történetek a nagycsoport mindennapjaiból! Peti barátot keres, a fiúk bosszantják a lányokat, a lányok szerelmesek, kisállatot akar a csoport, bodobácsokat gyűjtenek és indiánosdit játszanak, és az utolsó nap még benn is alszanak az oviban. A óvó néni pedig angyali türelemmel segít megoldani minden vitás kérdést és áll elő újabb és újabb ötletekkel.

Varró Dániel : Akinek a kedve dacos ? / V 51
Túl megannyi viszontagságon, Varró Dániel újra kiadott egy olyan könyvet, melynek a címe így kezdődik: Akinek, s melyet ismét Maros Krisztina bájos-bumfordi rajzai díszítenek. Ez alkalommal apró lázadóknak írt mondókákat, a dackorszakban lévő gyermekeknek, kik szüleik igazi mestereiként lépnek fel, hogy megtanítsák nekik a türelem, az elfogadás, a megértés és együttérzés soha korábban nem tapasztalt mélységeit. Ha ugyanis nem tanulnak a szülők, akkor az idegbaj megannyi pokoli válfaja vár rájuk.
Itt helyes megjegyeznem, hogy aki nem érti az iróniát, az inkább ezt a könyvet se vegye meg Varrótól. Aki viszont szülőként szeretne néha inkább nevetni, mintsem sírni a nyomorán, annak gyógyír lesz e könyv. Nem kétlem én, hogy vannak szülők, akiknek semmi gondot nem okoz a csemetéjük, még akkor sem, ha beköszönt a gyermeknél a méltán hírhedt, okkal rettegett dackorszak. De úgy sejtem, a többségnek azért meg kell harcolnia nem egy s nem két csúf csatát.
/Uzseka Norbert/

Aurélie Chien Chow Chine : Dühös vagyok / C 17
Gaston érzelmei sorozat
Gaston ma nagyon dühös. Semmi sem történik úgy, ahogy szeretné. Fedezd fel, hogyan lesz újra jókedvű! – Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve… Sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi! 1 kaland Gastonnal + 1 légzőgyakorlat = 0 düh Gaston történetei az érzelmek feltárásában és kezelésében nyújtanak segítséget.

Aurélie Chien Chow Chine : Szomomú vagyok / C 17
Gaston ma nagyon szomorú. Összeveszett a barátaival. Fedezd fel, hogyan lesz újra jókedvű! – Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve… Sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi! 1 kaland Gastonnal + 1 légzőgyakorlat = 0 szomorúság Gaston történetei az érzelmek feltárásában és kezelésében nyújtanak segítséget.
Féltékeny vagyok
Félek
Szerelmes vagyok
Nem tudok aludni
Türelmetlen vagyok
Unatkozom
Duzzogok
Boldog vagyok

Timo Parvela : Mérleghinta / P 38
Timo ​Parvela és Virpi Talvitie Mérleghinta (Keinulauta) című könyve 2006-ban elnyerte Finnország legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját, a Finlandia Juniort. Részlet a zsűri indoklásából: Pí tapasztalatait füzetébe jegyzi fel, a történet magvát alkotó aforizmákként. Gondolatait összesűrített hintafilozófia, gyermeki életbölcsesség telíti meg. A mű finom árnyalatokkal szól a magányról és a félelmekről, a várakozásról és a bizalomról, a másik meghallgatásáról, a másság elfogadásáról, valamint az ábrándok és a valóság közti különbség megértéséről. Végül meglesz az is, ami a legfontosabb: a barát, akivel közösen az ember sokkal többet mer és sokkal többre képes, mint egyedül. Timo Parvela szívből jövően és érzékeny ösztönnel ír kis olvasóinak. 

Timo Parvela : Miú és Vau / P 38

A legemberibb állattörténetek. Az író kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

Bosnyák Viktória : Puszedli és Habcsók
Mese az öt szeretetnyelvről / B 83

Fedezd fel az öt szeretetnyelvet!
Ki az, aki ne vágyna elismerésre, ölelésre, közösen töltött „minőségi időre”, ajándékokra vagy épp kis figyelmességekre – arra, hogy éreztessék vele, hogy szeretik?
Bosnyák Viktória humoros meséje abban segít, hogy gyerek és szülő közösen fedezhesse fel a saját szeretetnyelvét, és egyúttal megtanulhassa a másikét. A szeretetnyelv ugyanis valódi csodára képes: harmonikusabb lehet a kapcsolat a testvérek, a gyerekek és a szülők között, sőt még a barátságok is elmélyülhetnek általa.

Sárvári Töttős Györgyi : Szuperhős szakszervíz
S 20

Agyrázkódás, ​kéztörés, lábsérülés…
Kivel nem történt még kisebb-nagyobb baleset? És ki ne szeretne játékosan, mesével gyógyulni?
Évente több ezer gyerek kerül kórházba baleset miatt. Az ő gyógyulásukat, valamint az orvosok, a nővérek, kórházi szakemberek munkáját hivatott segíteni ez a könyv. A mese varázslatos világán keresztül bemutatja a szülőknek és a gyerekeknek a különböző kezelések várható lépéseit, folyamatát, és a gyógyulástervező segítségével együtt indulhatnak el a felépülés útján.
Ezt a könyvet saját élmény hívta életre: Győri Ildikó kisfia néhány éve a Fiumei úti baleseti sebészetre került. A gyermektraumatológián dolgozó orvosok és nővérek áldozatos munkájának köszönhetően a rémálmot fokozatosan felváltotta a csendes, játékos gyógyulás.
Sárvári Töttős Györgyi remek humorral és átérzéssel megírt meséje a nagy sikerű Varázspálca szakszerviz folytatása, de önállóan is olvasható. Nemcsak a kórházban vagy otthon lábadozó kis betegeknek kínál szórakozást, hanem a makkegészséges gyerekeknek is.

Bosnyák Viktória : És most hogy festek ?
B 83

Ti is szerettek bújócskázni? Bosnyák Viktória legújabb könyvének főhőse, Kamill, a kis kaméleon is boldogan bújócskázna Licsivel, a makival és a többi kaméleonnal, de van egy kis bökkenő: Kamill nem tud színt váltani! A leleményes Licsi mindenféle trükköt bevet, hogy segítsen a barátján. A megoldás azonban nem ilyen egyszerű. Vajon mi a titok nyitja? És mi köze a színváltásnak a mesékhez és az olvasáshoz?
A KönyvTárs-sorozatban megjelenő és Rippl Renáta színpompás rajzaival illusztrált kötetben hasznos tippeket is találsz, ha saját kaméleont készítenél, vagy magad kevernél ki színeket.

Hamupogácsa – Mese az érzelmekről
H 26

12 népmese a világ minden tájáról!
12 kortárs magyar író meséje!
24 hangulatkártyával és játékötletekkel!
A kötet szerzői: Berg Judit, Dániel András, Gimesi Dóra, Kiss Judit Ágnes, Kollár Árpád, Lackfi János, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna, Várfalvy Emőke
Szerkesztette: Csörgei Andrea, Kreil Melinda
Illusztrátor: Keszeg Ágnes
Hangulatkártyák, pszichológiai tanácsadás: Kertész Erzsi
„Mesékkel dolgozó szakemberként nap mint nap megtapasztalom a mesék összerendező, megnyugtató hatását. Az alkotó-fejlesztő meseterápia egyik célja ugyanis épp az, hogy konkrét segítséget nyújtson különféle élethelyzetekben, többek között például olyan nevelési szituációkban, amelyekkel gyakran találkozik szülő és pedagógus.”
Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer kidolgozója

Ana Serna Vara : Ég veled félelem! Szia bátorság !
S 52

Érzelmek erdeje sorozat
Eljött az éves gombaszedő verseny ideje! Az erdei állatok mind nagyon izgatottan várják a nagy eseményt. A gyerekek a verseny hevében mélyen bemennek az erdőbe, és ez halálra rémíti Lucát, a mókust… Szembe tud-e szállni a félelmével, felváltja-e a bátorság a rettegést?

Ég veled szomorúság! Szia öröm!
Ég veled irigység! Szia önbizalom!
Ég veled magány! Szia figyelmesség!
Ég veled harag! Szia önuralom!
Ég veled szorongás! Szia optimizmus!