Holokauszt irodalom válogatás

On the Spot sorozat: Cseke Eszter és S. Takács András a zseniális házaspár – megrázó felvételeket hoztak haza, beutazva a világot -, olyan helyekről, ahova újságírókként be sem tehették volna a lábukat. Ebben a dokumentumfilm-sorozatban láthatta a magyar közönség az „Ellenség gyermekei” epizódban Dr. Edith Eva Egerről szóló filmet. Az itt bemutatott könyve, a Döntés című, soha nem látott siker lett. Edith Egert Kassáról deportáltak Auschwitzba, ahol szüleit a haláltábor hírhedt orvosa, Dr. Mengele a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon a Kék Duna keringőre. Edith becsukta a szemeit és a budapesti Opera színpadára képzelte magát. Öt hónappal később a holtak közül húzták ki… Évtizedekig nem beszélt arról, hogy mit élt át, de miután szembenézett legmélyebb félelmeivel és traumáival, sikerült teljes életet élnie. Pszichológus lett, 90 évesen is praktizál, szakterülete a trauma-feldolgozás, az U.S.Army tanácsadója. Ezután az „író-olvasó találkozó” után igen megnövekedett a Holokauszt-irodalom iránt az érdeklődés könyvtárunkban.

Szépirodalmi és ismereterjesztői válogatásunk válasz az olvasói igényekre. (Néhány műhöz rövid ajánlót is választottunk.)

Abriel, Anita: A remény útjain / A 15

Adler, Malka: Testvérek Auschwitzban: egy szétválasztott magyar család igaz története / A 23

Adlington, Lucy: A piros szalag / A 23
Lucy Adlington az auschwitzi varrónők
valós tapasztalatain alapuló, fiatal felnőtteknek
szánt regénye hihetetlenül megható és magával
ragadó, ugyanakkor felkavaró és fontos könyv,
amely a remény, az együttérzés
és az élni akarás üzenetét hirdeti. (Bookline)

Ardone, Viola: Gyermekvonat / A 81

Ausch Klára: Ajándékba kaptam az életet / A 97

Axelsson, Majgull: Nem vagyok Miriam / A 98
Miriam cigány lány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a
koncentrációs táborból Svédországba, egész életében eltitkolja valódi
származását, hiszen fél, hogy elüldöznék az országból.
Minden éjjel kísérti a múlt, nem tud szabadulni az emlékeitől.
Ám a nyolcvanötödik születésnapján végre fény derül a gyötrő titokra,
amelyet egy életen át őrzött. (Bookline)

Batthyány, Sacha: És nekem mi közöm ehhez? / B 41

Sacha Batthyány nagynénje a II. világháború végének egyik legszörnyűbb náci bűntettébe keveredett bele. Amikor a kései utód lejegyzi a történetet, régi családi titokra bukkan. Néhány héttel a háború befejeződése előtt Batthyány-Thyssen Margit grófnő mulatságot rendez az ausztriai Rechnitzben (régi magyar nevén Rohoncon). Éjfél körül a vendégek elhagyják a kastélyt, és agyonlövik a vasútállomáson továbbszállításukra várakozó 180 magyar zsidó munkaszolgálatost. Hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, mindmáig tisztázatlan. És neked kérdezte Maxim Biller német író a szerzőt mi közöd mindehhez? Sacha Batthyány elkezdte keresni a kérdésre a választ. Utazása elvisz a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába. Mindezek során felfedez egy titkot, aminek következtében hirtelen máshogy látja a családját és saját magát. Vajon az előttünk járó nemzedékek befolyással vannak arra, ahogyan élünk? Pedig milyen szilárdan hittük, hogy felvilágosultak és modernek vagyunk, és egyedül saját magunk döntjük el, milyenek legyünk. Sacha Batthyány könyve jelen időben elbeszélt, szokatlan családtörténet, egy kitűnően megírt könyv. A magyar származású Sacha Batthyány (szül. 1973) szociológiát tanult a Zürichi és a Madridi Egyetemen, előbb a Neue Zürcher Zeitungnál dolgozott szerkesztőként, majd 2010-től a Tages-Anzeiger magazinjánál. A Svájci Újságíró-iskola docense, és 2015 óta Washingtonban él, onnét küldi a politikai és társadalmi életről szóló tudósításait a Süddeutsche Zeitungnak. (Bookline)

Begley, Louis: Hazudni az életért / B 44

Boyne, John: A csíkos pizsamás fiú / B 84

Megrázó történet egy kilenc éves kisfiúról, akinek az apja egy náci haláltábor vezetője.

Bruck, Edith: Hány csillag az égen? / B 90

„Megszületünk, meghalunk, nem? Csak az a fontos, hogyan?”

Chamberlain, Mary: A dachaui varrónő / C 15

Meg Waite Clayton: Az utolsó vonat Londonba / C 23

Cognolato, Luca: A láthatatlan hős / C 24 12+

Cognolato, Luca: A láthatatlan hős / C 24 12+

V an egy gyönyörű zsidó legenda, mely szerint Isten azért nem pusztítja el a világot, noha az tele van gonoszsággal, mert az emberi történelem minden pillanatában él a földön harminchat igaz ember olyan férfiak és nők, akik egyszerűen nem tűrik az igazságtalanságot. Senki sem tudja a nevüket, és ők sem tudják magukról, hogy az igazak közé tartoznak. Giorgio Perlasca is ilyen Igaz Ember volt. (Bookline)

Dávid Katalin: Soah: emlékeim a vészkorszak idejéből / D 30

Dévényi Sándorné: Kismama sárga csillaggal: egy fiatalasszony naplója a német megszállásról 1945 júliusáig / D 59

Dronfield, Jeremy: A fiú, aki követte az apját Auschwitzba / D 92

Eger, Edith Eva: A döntés / E 19

Ellory,Anna: Levelek a pokolból : Regény az auschwitzi és más haláltáborok áldozatainak emlékére / E 40

„…a földet anarchia dúlja szét, a vérszín ártatlanság áldozata megfúl.”- W. B. Yeats. Berlin, 1989. Miközben a város a fal leomlásának eufóriájában ég, Miriam Winter haldokló édesapját, Henryket ápolja. A férfi a gyógyszerektől kábán egy bizonyos Friedát szólongat, és amikor nyugtatgatni próbálja, Miriam egy auschwitzi tetoválást fedez fel a karórája szíja alatt…Mert a remény mindent túlél, a legsötétebb időket is. (Libri)

Escobar, Mario: Auschwitzi bölcsődal / E 93

Escobar, Mario: A sárga csillag gyermekei / E 93

Escobar, Mario: Emlékezz rám! / E 93

Fenyő Miksa: Az elsodort ország / F 47

Fahidi Éva: A Dolgok Lelke / F 12

Frank, Anna: Mesék és történetek a Hátsó-traktusból / F 91

Gratz, Alan: A végső megoldás: a remény / G 62

Grosszmann, Vaszilij: Élet és sors / G 67

Sokan nevezték az Élet és sors-ot a XX. század Háború és béké-jének.

Harmon, Amy: Homokból és hamuból / H 33

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk. (Bookline)

Zsolt Ágnes: Éva lányom / H 69

H esse, Monica: A kék kabátos lány / H 65 12+

1943 januárja, Amszterdam. Hanneke biciklivel járja a feketepiacot,
és az ott szerzett áruval kereskedik. A háború borzalmai már elérték
a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag
kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának. Egy napon azonban
egy idős néni megkéri, hogy keressen meg egy eltűnt zsidó lányt.
Ekkor alapjaiban változik meg Hanneke élete.
A felnőtté válás lenyűgöző története egy fordulatos történelmi regényben.
(Bookline)

Holden, Wendy: Túlélőnek születtünk : Auschwitz gyermekei / H 75

Hollander Margit: Lágerutazás / H 75

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból / I 15 ifjúsági

Mikor kezdhetünk a holokausztról beszélni a gyerekekkel? Hogyan közelítsünk meg egy ilyen súlyos témát, hogy ők is be tudják fogadni? A könyvbeli Dani legnagyobb nehézsége az, hogy a felnőttek konokul hallgatnak. Igaz Dóra és a Pagony ezzel az érzékeny, okos regénnyel segít abban, hogy a gyerekek elindulhassanak a megértés felé. (Bookline)

Isaacson, Judit: Köszönet az életért: egy túlélő visszaemlékezései / I 73

I turbe, Antonio: Az auschwitzi könyvtáros / I 88
Jahina, Guzel: A Volga gyermekei / J 12

aku, Eddie: A világ legboldogabb embere / J 21

„Túlélte a haláltábort, és megfogadta, hogy élete minden napján mosolyogni fog. Mert a boldogság DÖNTÉS kérdése.” (Bookline)

Jenoff, Pam: Az ismeretlen gyermek / J 60
Jenoff, Pam: Dédelgetett álmaink / J 60

Egy fiatal védőügyvéd elvállalja egy kilencven éves, háborús bűnös védelmét.


Kelly, Martha Hall: Orgonalányok
/ K 33

Igaz történeten alapuló regény elfeledett hősnőkről.
Három nő életúja találkozik a II. világháború poklában.

Keneally, Thomas: Schindler listája/ vagy/ Schindler bárkája / K 37

Kertész Imre: Sorstalanság / K 42

Klüger, Ruth: Élni tovább: Bécs, Auschwitz, New York / K 59



Konar, Affinity: Mischling / K 68

Mischling – a nürnbergi törvények így határozzák meg a részben árja, részben zsidó származású személyeket. Stasia és Gyöngy Zagorski számára bélyeg ez, mely örökre megpecsételi a sorsukat. A tizenkét éves kislányok 1944-ben az édesanyjukkal és nagyapjukkal érkeznek az auschwitzi koncentrációs táborba. Egypetéjű ikrek, így Josef Mengele kísérleti laboratóriumába kerülnek. Az elkövetkező hónapok számukra arról szólnak, miként lehetséges túlélni a kíméletlen emberkísérleteket, melyek napról napra a legkegyetlenebb eszközökkel őrlik fel testi és lelki épségüket. És ha túl is élik a borzalmakat, képesek lesznek-e egymástól elválasztva létezni, és viszontlátják-e egymást valaha?
Affinity Konar megrázó regénye egy embertelen kor kíméletlen történéseiben is a humánumot keresi: a zsigeri szeretet és összetartozás rezdüléseit vizsgálja szinte mikroszkopikus aprólékossággal a lengyel testvérpár, Stasia és Gyöngy belső világán keresztül. Affinity Konar lengyel zsidó felmenők leszármazottjaként 1978-ban született Kaliforniában. Mischling című második regényét 2016-ban az Amazon és a Publishers Weekly is az év legjobb könyvének választotta. (Bookline)

Kulish, Nicholas: Mindhalálig náci / K 97

Larson, Erik: Fenevadak kertje: szerelem és terror : egy amerikai család a hitleri Berlinben / L 28

Levi, Lia: Csillagok völgye / L 62 12+

Brunisa tizenhárom éves, és meg van róla győződve, hogy a sors túl sok csapást mért rá: először is egy különös névvel, majd a rasszista törvényekkel, és most pedig a háborúval, amely feldúlja Európát, és rettegésben tartja a zsidókat, beleértve őt és családját. Brunisa apja úgy dönt, hogy nekivágnak a veszélyes útnak, mely a svájci határon túlra, egy „csillagokkal teli völgybe” vezeti őket, ahol biztonságban lehetnek. A veszély azonban minden lépésnél egyre növekszik, és senki sem ígérte, hogy Svájc hajlandó lesz befogadni Brunisát és a szüleit…
(Bookline)

Levine, Karen: Hana bőröndje / L 62

Leyson, Leon: A lehetetlen valóra vált: egy fiú Schindler listáján / L 63

Loridan–Ivers, Marcelina: És te nem jöttél vissza/ L 80

L owry, Lois: Számláld meg a csillagokat / L 85 ifjúsági

A könyv olvasói – a főhős kislány nézőpontjából – megismerik
a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó
lakosságot – mintegy 7000 embert – csónakokon, kis hajókon
átmenekítik Svédországba. Lois Lowry története arra emlékeztet,
hogy a háború és a terror idején is létezhet büszkeség és emberi tartás.
(Bookline)


Macomber, Debbie: Szerelmes sorok / M 10

Mann, Klaus: Mefisztó / M 26

Molla, Jean: Sobibor : az elhallgatott múlt / M 76 12+

Morris, Heather: Az auschwitzi tetováló / M 91

Ő volt az fogoly, aki megjelölte a haláltáborba érkező embereket és bizonyos kiváltsággal rendelkezett.

Morris, Heather: Cilka utazása / M 91

Egy erős lány története, aki több haláltábort is túlélt akaraterejének köszönhetően.


Oren, Ram: Gertrude esküje: egy gyermek, egy ígéret és egy katolikus nő az Exodus fedélzetén / O 52

Ebben a könyvben a híres Exodus hajó egyetlen katolikus utasának történetével ismerkedhet meg az olvasó. Gertruda Bablinska többször is saját élete kockáztatásával mentette ki egy lengyel zsidó házaspár egyetlen gyermekét előbb a német, majd a lengyel és a litván fasiszták karmaiból.
Ram Oren ma valószínűleg a legnépszerűbb izraeli író, akinek könyveiből csak Izraelben egymillió példány fogyott eddig. Tizenhat kalandregénye után a legnagyobb sikerét otthon és külföldön mégis a Gertruda esküje című tényregényével aratta, mely egyszerre „folytatása” Leon Uris híres regényének (Exodus) és Anna Frank nem kevésbé híres naplójának. A Gertruda esküje szemléletében is különleges írás, amennyiben a rémkorszak legismertebb vallomáskönyvétől (Anna Frank naplója) eltérően nem a nácizmus üldözötteinek szenvedésére, hanem a zsidó nép megmenekülésére irányítja a figyelmet, bemutatván, hogyan juttatott a sors főszerepet a ma is Amerikában élő Michael Stolowitzky túlélésében egy katolikus nevelőnőnek és egy Karl Rink nevű SS-tisztnek.

O stalowska, Lidia: Akvarellek / 0 80

Perre, Selma van de: Nevem Selma / P 57

Selma tizenhét éves volt, amikor kitört a második világháború.
Zsidósága mindaddig nem játszott szerepet az életében, akkor
azonban hirtelen élet-halál kérdése lett. 1942-ben megkapta a
felszólítást, hogy jelentkezzen munkatáborba, de sikerült
megmenekülnie. Csatlakozott az ellenálláshoz: Margareta van
der Kuit, Marga néven iratokat hamisított, és országszerte
futárszolgálatot teljesített. Többször megmenekült
a nácik elől, de 1944 júliusában elárulták, és előbb a vughti táborba,
onnan pedig Ravensbrückbe deportálták. Húgától, Clarától és a
szüleitől eltérően ő túlélte a tábor borzalmait. Az ott töltött idő alatt
senki nem tudta, hogy zsidó, és az igazi nevét sem ismerte senki.
Csak a háború után merte újra kimondani: Selma.
(Bookline)

Schwarz-Bart, André: Igazak ivadéka / S 42

Az Európa Könyvkiadó gondozta ezt a nagy ívű írást. Ugyanis a történet 1185-ben kezdődik York ősi városában. Ekkor születik meg egy legenda, amely Jom Tov Lévy történetével és egyenes ágú leszármazottjainak, a Harminchatok igaz történetével folytatódik, és egészen a nácik Párizs megszállásáig tart. Tanúi vagyunk Ernie Lévyvel – a főszereplővel együtt – annak, hogy a Champs Elysées-n Wehrmacht-katonák masíroznak a horogkeresztes zászlóval díszített Diadalív árnyékában. A németek 1940. június 14-én egyetlen lövés nélkül foglalták el a „fény városát”. A szabad várossá nyilvánított Párizs soha nem volt olyan csendes és közönyös, mint azon a napon. A franciák szégyene Hitler számára élete talán legszebb pillanatait jelentette. A német templomokban 15 percen át zúgtak a harangok, a birodalmi zászlók pedig három napon át lengtek a házak és középületek falain. Azt gondolhatnánk, hogy a 12. századi Jom Tov Lévy története a csúcsa az Igazak szenvedésének. Ám ez nem így van! A 20. századi Ernie mindig elégedetlen élete áldozatával. Úgy érzi, hogy nem méltó a Lévy ősökhöz, mert gyáva és csirkefogó, aki mindig kibújik az igazi felelősségvállalás alól. Azonban Golda és a kicsik ezt másképp látják….(Tóth Marianna)

Seghers, Anna: A hetedik kereszt / S 49

Egy koncentrációs táborból megszökik hét fogoly, akik után hajsza indul. A hetedik fogoly a szabadság szimbóluma lesz.

Seligmann, Rafael: A tejesember / S 50

Jakob Weinberg hetven éves. Átélte Auschwitzot és nagy tekintélynek örvend. Barátai „tejesember”-nek hívják, mert annak idején a lágerban egy láda tejport talált és azt fogolytársaival megosztotta. Valójában az történt, hogy Weinberg egy másik ember élete árán mentette meg a magáét. (Bookline)


Jessica Shattuck: Nők kastélyban / S 54


Shepard, Jim: Áron könyve / S 54

Signol, Christian: Csillagok útja / S 56

Két gyermek tragikus története, 1942-43-ban, Franciaországban.

S mith, Lejnley: A missziótól a mártírságig / S 68

Két Gestapo-tiszt érkezett a misszió bejáratához, egyet kopogtak, aztán egyszerűen bevonultak. Levittem az útitáskát, de hirtelen eszembe jutott, hogy a Bibliámat ottfelejtettem, hát visszaszaladtam érte a lépcsőn. A tisztek már a szobámat kutatták át. Egyikük kitépte a kezemből a Bibliát, és ledobta a földre, mondván, hogy ahová most megyek, ott nem lesz rá szükségem. Jane Haining (1897-1944) a budapesti skót misszió mártírja. Magyarország német megszállása után nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol meggyilkolták. Naplóját és életének titkait rokona, az új-zélandi újságírónő Lynley Smith kutatta ki és adta közre nemrég az Egyesült Államokban. A magyar olvasók most találkozhatnak először a megrendítő történettel. A kötet a Magyar Holokauszt Emlékévben jelenik meg. Jane Haining születésének 100. évfordulóján a Világ Igaza címmel adóztak emlékének, 2010-ben a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a pesti rakpart egyik szakasza a nevét viseli. (Bookline)

Solomons, Natasha: Mr. Rosenblum listája / S 69


Snyder, Timonthy: Fekete föld – A holokauszt múlt és fenyegető jövő / S 68

Szabó Stein Imre: Soha / Sz 21

Szász Stessel, Zahava: Hóvirágok: magyar zsidó nők Markkleebergben egy repülőgépgyárban / Sz 35

Szöllős Vera: Eszti babája / Sz 91

Szpilman, Wladislaw: A zongorista / Sz 93

T evan könyvtár: Lépés a képtelenség sötétjében: Szemelvények a magyar Holokauszt-irodalomból I-II.( 5, 6.) / T 48

Weil, Jiri: Élet csillaggal / W 38

Weil, Jiri: Mendelssohn a tetőn / W 38


Weiss, Helga: Helga naplója / W 45

Zusak, Markus: A könyvtolvaj / Z 98

1939, a náci Németország… A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga,
de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi,
szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük,
ha csak ideje engedi. Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról,
Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről.
És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek.
Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop.
De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki…
(Bookline)

Boldog Salkaházi Sára / 230 B 76

Olvasom a világhálón, hogy a közvélemény-kutatók megkérdezik egy-egy nemzet polgáraitól: ki a legnagyobb közülük? Ki az a személy „élő, vagy holt”, akit nemzetük jelképeként, emblémájaként elfogadnának? Ki az, akiről elmondhatnák: ha csak ő lett volna, az már elegendő lett volna. Nekünk, magyaroknak adatott most egy ilyen, úgy hívják: Boldog Salkaházi Sára, a zsidómentő vértanú apáca. Szentje a Dunának, hiszen abba lőnék bele. Szentje Pestnek, mert a pesti oldalon lett vértanú. Szentje Budapestnek, mert ő mindannyiunké, akik ebben a városban lakunk. De jelképe az újságíróknak, mert ő is az volt: publicista; védője az íróknak: írt drámát, regényt, kisprózát, mesét; és reprezentánsa a baloldaliaknak, mert mindig a szegények oldalán állt; és a népieknek, nemzetieknek, mert annyira magyar volt, hogy még a nevéről is lemondott ezért; is a liberálisoknak, mert naplója borítójára felírta: ,fontos dologban: egység, kétes dologban: szabadság”; a művészeknek, mert kézműves lett: könyvkötő; a háziasszonyoknak, mert – mint mondják róla – nagyon jól főzött; az óvónőknek, mert a gyerekek rajongtak érte; az egyetemi oktatóknak, mert a fiatalságnak is szónoka volt; a vakmerőknek, mert mindenki rémületére repülőgéppel is közlekedett; a szenvedélyek rabjainak. (Hídvégi Máté)

G rant, Myrna: Ellenszélben / 280 G 61


Kis György: Megjelölve Krisztus keresztjével és Dávid csillagával / 280 K 89

Braham, Randolph: A holokauszt Tinódija / 320 B 86

Bittner, Jobst: A hallgatás leplének szétszakítása / 323 B 68

Finkelstein, Norman: a Holokauszt-ipar / 323 F 48

Frankl, E. Viktor: …és mégis mondj igent az életre! / 323 F 91

Egy freudista, bécsi pszichológus koncentrációs táborba kerül, ahol a nácik minden – általuk alacsonyabb rendűnek minősített fajú – személyt előbb-utóbb megsemmisítenek. Ebben a végletes helyzetben is lélekbúvár marad E. Viktor Frankl. Ugyanis megdöbbentő tapasztalatokra tesz szert a fogvatartottak között: van, aki feladja és meghal, de van, aki hihetetlen erőre tesz szert a pokoli szenvedések között is…. és túléli a megsemmisítő tábort. Mi ez az erő? Honnan jöhet ez a mindent fölülíró pozitív életigenlés a meggyötőrt és a porig alázott emberi lélek mélyéről? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a logoterápia atyjától. (Tóth Marianna)

Grief, Gideon: Könnyek nélkül sírtunk: az auschwitzi zsidó Sonderkommando tanúskodik / 323 G64

Havas Ágnes: Elmondom hát mindenkinek / 323 H 42

Havas Ági és Juci 1944. július közepén érkezett meg egy transzporttal Magyarországról Auschwitzba. Tizenhat évesek voltak, és egypetéjű ikrek lévén, nagyon hasonlítottak egymásra. A két kamaszlányt az érkezést követő válogatás során egy nagyon jól öltözött SS-tiszt – mint később megtudták, dr. Josef Mengele – félreállította a szerelvény mozdonya elé, édesapjukat és nagymamájukat viszont rögtön a gázkamrára ítéltek sorába irányították. A most nyolcvanhat éves Havas Ágnes – aki már jó néhány éve rendszeresen tart középiskolákban előadásokat a holokausztról – könyvében leírja az Auschwitzban töltött időszakot, bemutatja a tábor mindennapjait, az ottani „életet”. Beszámolója megdöbbentő, eddig nem ismert tényekkel is ismerteti meg az olvasókat. (Bookline)

Hermann Ildi: Hiányzó történetek : New Yorki magyar zsidók történetei / 301 H 63

A holokauszt és a családom / 323 H 77

A holokauszt és a keresztény világ : szembenézés a múlttal és a jövő kilátásaival / 323 H 77

A holokauszt Magyarországon hetven év múltán: történelem és emlékezet / 323 H 77

M acadam, Heather Dune: 999 fogoly: az első auschwitzi női transzport története / 323 M 10

Porat, Dán: Keserű számvetés: a náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek / 232 P 86

Stern Fischer, Viola: A Mengele-lány: a négy koncentrációs tábort túlélő szlovákiai magyar nő igaz története / 323 S 91


Wind, Eddy de: Auschwitz végállomás: egy túlélő naplója / 323 W 77

A zsidóság és Európa / 323 Z 80

Höss, Rudolf: Auschwitz parancsnoka voltam / 355

S zlafkai Éva: Élj kreatívan! / 613 Sz 85

Miképpen oldhatunk meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázzuk ki, ha több minden érdekel bennünket? Miként láthatunk a problémákban lehetőséget, és meríthetünk a kudarcból ihletet? A kreativitás ma fontosabb, mint korábban bármikor – ez a 21. század egyik túlélőkészsége. Segít szembenézni a kihívásokkal, megoldásokat találni eddig ismeretlen problémákra, elszakadni a megszokottól és kiteljesíteni az életünket. Ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők és inspiráló történetek segítenek kreatív énünk fejlesztésében, valamint hazai szakemberek osztják meg nézeteiket a kreativitásról és motivációról. A kötetben ismertetett módszerekhez a szerző gondolatébresztő, interaktív feladatokat is összeállított, hogy felszabadíthassuk kreatív energiáinkat. (Bookline)

C hristopher R. Browning: Átlagemberek : a 101-es tartalékos rendőrzászlóalj és a végső megoldás Lengyelországban / 940 B 90

E hiánypótló mű a holokauszt egy kevéssé ismert aspektusára vet fényt:
arra, hogyan élték meg saját tetteiket olyan elkövetők, akiknek gyilkossá
válása semmilyen szempontból nem volt szükségszerű. (Bookline)



Hilberg: Raul: Az európai zsidók elpusztítása / 940 H 70

Csillagos házak, emberek, sorsok / 943.9 C 71

Hidvégi Handl Iván: Svábok és zsidók Óbudán / 943.9 H 69

Lebovics Imre: Zsidótörvények, zsidómentők / 943.9 L 40

M arton, Kati: Wallenberg: Stockholm 1912-Moszkva 1957? / 943.9 M 37

Szederjesi Cecília: Senki földjén: a Nógrád megyei zsidóság holokausztjáról / 943.9 Sz 42

A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája / 943.9 M 17