2013. október
Deladunay Deák László

2013. OKTÓBER – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
DELADUNAY DEÁK LÁSZLÓ
festőművész

Csépán születtem 1935-ben. Családommal három évvel később Budapestre, Kőbányára költöztünk. Tanulmányaimat is itt végeztem a Pongrácz-telepi iskolában. Kiváló tanulóként rajzkészségemmel is már korán kitűntem társaim közül. Barátaimnak már gyerekként karikatúrákat, repülőket rajzoltam üveggolyóért, de legfőképpen uzsonnáért.

Atyám intelmére 1952-ben beiratkoztam a Vendel utcai technikumba, holott művészi pályára készültem. A tanulás és a sportolás mellett a középiskolában mindig örömmel vállaltam a meghívók, plakátok, dekorációk készítését.

A nyári szünidőket anyai nagyanyámnál töltöttem Csépán, ahol agyag, faragókés, ceruza és ecset társaságában bejártam a Tiszahát gyönyörű vidékét: Tiszaug, Lakitelek, Tiszasas és a Csongrádi rét festői tájait.

1955-ben, bár felvételt nyertem a Műegyetemre, továbbtanulásomat számtalan körülmény gátolta. 59-ben megnősültem, 1961-ben megszületett fiam, László. De a munka és a család mellett mindig szakítottam időt az irodalomra, művészettörténetre, hazai és külföldi kiállítások, múzeumok látogatására. Nyugdíjasként már minden időmet a „nagy szerelemnek”, a festészetnek szenteltem. Több művészeti társaság tagja vagyok. Tanácsadó, tanító mestereim, akiktől a legtöbbet tanultam: Mohácsi Regős Ferenc Székely Bertalan-díjas, Sorki Dala Andor és Bak Péter Róbert Corvin-díjas művészek.

Képeim és írásaim több hazai újságban, folyóiratban és antológiában jelentek meg. Festményeim és grafikáim Európában megtalálhatók magángyűjtőknél, középületekben, templomokban, de a tengerentúlon az Egyesült Államokban és Kanadában is.

2000-ben költöztem családommal Budapestről Dunaharasztira, ahol műterem-lakásomban élek és dolgozom. Festményeimmel már volt alkalmam néhányszor bemutatkozni a József Attila Művelődési Ház és a Városi Könyvtár kiállításain.

Október közepétől egy hónapon át szeretettel várok minden érdeklődőt kiállításomra, mely a Városi Könyvtár Mini Galériájában látható az intézmény nyitva tartási idejében.

  1. Gerecs Roland Válasz

    Kedves László! Édesapám Gerecs Ferenc nagyon örülne ha fel tudná venni a kapcsolatot Önnel a régi idők emlékére. Kérem amennyiben olvassa az üzenetet keresse vagy adja meg elérhetőségét. AZ ő száma 0670/366-1928

    Köszönettel,
    Gerecs Roland

Leave a Reply

*