2013. május
Korabeli Trianoni képeslapok Sebestyén Imre gyűjteményéből

2013. MÁJUS – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
Trianon
Sebestyén Imre korabeli képeslapgyűjteménye

Trianonra és a szégyenletes békeszerződésre emlékezünk 1920 június 4-én. Ebből az alkalomból mutatjuk be a Városi Könyvtár Mini Galériájában az ország egyik legnevesebb képeslapgyűjtőjének „Trianon” képeslapjait, melyet ajánlunk minden gyermek és felnőtt figyelmébe!

Az I. világháborúban 33 ország vett részt. A harcoló katonák száma 74 millió volt. Közülük 48 millió az Antant és 26 millió a központi hatalmak részéről. A háborúban elesettek száma megközelítette a 10 milliót és ugyanennyien haltak meg járványban és éhségben. Több mint 20 millió katona sérült meg.

A Magyar Szent Korona országai és vármegyéi Trianon előtt 63 vármegyéből állt. Területe 282 ezer négyzetkilométer, és lakosainak száma 18,2 millió fő volt. A békeszerződés utána a megcsonkított Magyarország mindössze 92 ezer négyzetkilométer maradt, a lakosság száma pedig 7,6 millió főre csökkent. A mesterséges feldarabolással, elcsatolásokkal gazdaságilag is tönkretették az országot.

A békediktátum Magyarország részéről elfogadhatatlan volt. Még a miniszterelnök sem vállalta az aláírást, így a kormány jelölte ki a küldöttséget: Bernárd Ágoston és Drasche Lázár lettek felhatalmazva aláírásra. Jelenléttel bízták meg Praznovszky Wettstein, Csáki István és Dobrik Arnó szövetségi titkárt. A magyar küldöttség a békeszerződést 1920 június 4-én 4 óra 15 perckor írta alá a Nagy Trianon kastélyban.

Dr. Urmánczy Nándor megalakította a Magyar Szövetség Ereklyés Országzászló Nagybizottságát, amely országzászlókat avatott 1928-1944 között Magyarország majd’ minden városában. Így született meg a Nemzeti Hiszekegy, és a díjnyertes jelmondat: „Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország Mennyország”. Az országzászló a magyar igazság legyőzhetetlenségébe vetett hit szimbóluma. Emlékezetünkbe vési a magyar öntudatot és a magyar bánatot. A csonka Magyarországba sem az elcsatolt területek, sem a megmaradt területek lakosai soha nem nyugodtak bele.

Az I. világháborúra és Trianon következményeire emlékeztető képeslap kiállításunk a Városi Könyvtár Mini Galériájában május közepétől június végéig a nyitva tartási időben megtekinthető.

 

Leave a Reply

*