2012. szeptember
Szőke Ferenc

2012. SZEPTEMBER – A HÓNAP MŰVÉSZE
Szőke Ferenc

Szőke Ferenc vagyok. 1965 novemberében születtem Budapesten, de kisiskolás korom óta Kunszentmiklóson élek. Ide kötnek a gyökereim, szülőföldemnek tekintem, és a város iránt érzett szeretetem, odaadásom festményeim alapját képezik.
Az alkotás, díszítés végigkísérte az eddigi életemet, már óvodás koromban is festőállványról álmodoztam. Diákéveimben szakkörökben, majd iparosként díszítő festésekben éltem ki a művészet iránti szenvedélyemet. Az igényem mindig megvolt arra, hogy komolyabban is tanuljak a festészetről, de az élet úgy hozta, hogy erre nem volt lehetőségem. Szobafestőként végeztem, majd érettségi után építésztechnikusnak tanultam. Van egy szobafestő cégem és néhány évig szakoktatóként is kipróbáltam magam. Négy éve kezdtem el rendszeresebben vászonra festeni, de akkor még kizárólag csak a magam örömére.
Szeretem a hagyományos, kézzel készített dolgokat, ezért a vásznaimat a saját készítésű keretre is én feszítem. Van, aki szerint a festményeim egyik különlegessége, hogy az alkotás során a munkámból adódóan könnyen hozzáférhető festékeket, színező pasztákat (Diszperzit, Standolit, Aquacolor) használok. A képeim másik jellegzetessége, hogy régi fekete-fehér fényképeket, képeslapokat próbálok megörökíteni színesben, illetve újra értelmezni és újjáéleszteni. Az alkotási folyamat ezért az átlagosnál hosszabb, és a legtöbbször egy-egy kép elkészítése komoly kutatómunkát igényel, vagy információ hiányában egy időre meg is akad.
Kapcsolatom a művészettel folyamatosan változik, fejlődik. Eleinte nem gondoltam volna, hogy saját szórakoztatásomra készülő képek egyszer kiállításra kerülnek, és ennek is eljött az ideje. Bízom benne, hogy minden látogatónak legalább akkora örömet szerzek képeimmel, mint önmagamnak.
A Dunaharaszti Városi Könyvtár Mini Galériájába várom egy hónapon keresztül mindazokat, akik érdeklődését képeimmel felkeltettem.

 

Leave a Reply

*