2012. november
Korabeli Mikulás képeslapok
Sebestyén Imre gyűjteményéből

Sebestyén Imre képeslapjait már nem először csodálhatják meg az érdeklődők a Városi Könyvtárban. Tizenéves kora óta megszállottan gyűjti a képes levelezőlapokat, nemcsak a városképeseket, hanem különböző történelmi témaköröket, eseményeket, ünnepeket megörökítő lapokat is. Gyűjteménye több mint 250 ezer lapra tehető. A múlt század végétől napjainkig mindent gyűjt, és rendszerez közel 40 fajta témakörben.

Évente számtalan kiállításon mutatja be különböző tematikájú gyűjteményét gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Manapság az ország egyik legtöbb képeslappal rendelkező magángyűjtője, akinek az elkötelezettségét számtalan díjjal és kitüntetéssel honorálta a szakmai zsűri az ország különböző pontjain megrendezett tárlatokon és versenyeken.

Aranyozott ezüstéremmel jutalmazták az idén megrendezett várpalotai országos kiállításon Petőfi Sándor életét és költészetét feldolgozó képeslap gyűjteményéért, és a sárvári bemutatón Magyarország népviseleteit bemutató képei hozták meg számára ismét az országos elismertséget.

Gyerekeknek és felnőtteknek kívánunk ebben a hónapban örömteli Mikulásvárást a Városi Könyvtár Mini Galériájában kiállított – Sebestyén Imre által gyűjtött – csodaszép korabeli Mikulás képeslapokkal.

A Mikulás gyorsan eljő
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.
Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.
Mikor hozzád megérkezik,
cipőd sok-sok jóval telik.
Hull a hó, nézd, odakint,
a Mikulás néked int.
(Devecsery László)

Leave a Reply

*