2012. március
1848-49-es forradalom korabeli képes levelezőlapjai Sebestyén Imre gyűjteményéből

2012. MÁRCIUS – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc
korabeli képes levelezőlapokon
Sebestyén Imre gyűjteményéből

Sebestyén Imre 1944-ben született Kecelen. 15 éves kora óta gyűjt képes levelezőlapokat. Kezdetben csak azért, mert minden fiatal gyűjtött valamit a középiskolában, és nem szeretett volna kilógni a sorból. De amint szaporodtak a lapok, egyre lelkesebben kutatta az újabbakat. Minden barátja, rokona, ismerőse amerre járt, küldött neki egyet. Munkája során mindenhol kereste, vásárolta azokat. Kezdetben festőinasként dolgozott különböző házaknál, és kérte a tulajdonosokat, hogy a munka utáni nagytakarításnál ne dobják ki a lapokat. Így néhány év alatt több ezerre nőtt a gyűjteménye. 1964-ben a Világ Ifjúsága című újságban sok levelezőpartnerre talált, akikkel cserélt, és akiktől sokat kapott ajándékba. Így 27 hónap alatt duplájára nőtt képeslapjainak mennyisége. Közben leérettségizett, főiskolát végzett, majd nyomozó lett. Rendőrként sok cégnél megfordult, ahol rengeteg üdvözlőlapot adtak neki. Majd 1991-ben nyugdíjba vonult, így szabadidejének köszönhetően, azóta is látványosan gyarapodik a gyűjteménye, akár évi több tízezerrel is.
Az azóta kecskeméti lakossá vált Sebestyén Imre 1997 óta tagja az Országos Képes-levelezőlap Gyűjtők Egyesületének, ahol az elmúlt évek alatt sok hasznos tapasztalatra tett szert. 1998-ban már részt vett a szombathelyi országos tárlaton, ahová azóta is rendszeresen minden évben visszatér. Ezen kívül az ország számos településén több mint 200 alkalommal rendezett eddig kiállítást. A HUNFILA évente megrendezett nemzetközi képes-levelezőlap kiállításán 2004 óta minden évben elnyerte az első díjat, két alkalommal pedig a zsűri különdíját is. 2004-ben közönségdíjas volt az országos kiállításon. Ugyanebben az évben neki ítélték a veszprémi nemzetközi kiállítás első díját, a zsűri különdíját és a vándordíjat is.
Gyűjteménye jelenleg 250 ezer darabból áll, melyet 37 témakör szerint kategorizál, ezzel az ország egyik legnagyobb magángyűjtőjévé vált.
Képeslapjai a régmúlt történéseit, eseményeit, ünnepeit mutatják be, városképeslapjai pedig a régi Magyarország történelmi lenyomatai. Most Dunaharasztira, a Városi Könyvtár Mini Galériájába március hónapra az 1848-as forradalmat és szabadságharcot bemutató legszebb korabeli képeslapjait hozta el. E havi tárlatunkat ajánljuk Dunaharaszti közönségének, gyerekek és felnőttek figyelmébe egyaránt.

 

Leave a Reply

*