2012. május
Bánkuti Emese

2012. MÁJUS – A HÓNAP MŰVÉSZE
Bánkuti Emese

7 éve élek Dunaharasztin. 4 éve mentem nyugdíjba középiskolai történelemtanárként.
Amíg tanítottam, festésre nem maradt időm. Nyugdíjba vonulásom után a felszabaduló energiámmal a festészet felé fordultam. Bodonyi Ferenc tanár úrnál tanultam grafikát, majd találkoztam Simon M. Veronika jobb agyféltekés tanítási módszerével, és Péch Chikány Béla önzetlen festőbaráti segítségével ismerkedtem a tájkép, a víz komponálásával. A Pest Megyei Közművelődési  Intézet Képzőművészeti Stúdiójában Bálványos Huba volt, majd Fiók László festőművész a mesterem.
Festőtáborokban Csepelen a Természetfestők táborában, Lakiteleken a Nemzetközi Alkotótáborban,  Őcsényben, és a Pest Megyei Alkotók táborában fejlesztem tudásomat. Tagja vagyok az Országos Művészetbarátok Egyesületének.
Megnyílt előttem a világ, és egyre jobban elmélyedek varázsában.  Utazásaim során Magyarország és a külföld szépségei egyre jobban feltárulnak előttem. A festéssel magamnak is sok örömöt szerzek, egyúttal műkedvelőknek, szemlélődőknek is próbálok kellemes pillanatokat szerezni a képeimmel. Festményeim elkerültek Tokióba, San Franciscóba, Londonba, Kairóba, Costa Ricába is. 2010 őszétől a Dunaharasztin élő művészetbarát festők közösségét vezetem.
Eddig is meglévő széles baráti köröm mellé új értékes festőbarátokat szereztem, akikkel kölcsönösen színesebbé tettük és tesszük életünket. Jó érzés velük együtt lenni, beszélgetni, alkotni. A Dunaharasztin élő pedagógusokból, orvosokból, technikusokból, rajztanárokból álló amatőr művészcsoport kéthetente, szerdán a József Attila Művelődési Házban találkoznak, ahol neves képzőművészek színvonalas szakmai bemutatókat és foglalkozásokat tartanak. Visszatérő mestereink Nyári A. Ildikó, Kerekes Anna, Szilvási Gabriella és Artner Ilona. A Művészetbarátok Körének tagjai egymástól is sokat tanulnak, amikor közösen megbeszélik az egyes alkotások technikájának, témaválasztásának, színvilágának értékeit, esetleges gyengeségeit. Teszik ezt úgy, hogy nyílt szívvel, őszintén, irigységtől mentesen bíztatják is egymást, növelve ezzel az alkotáshoz szükséges önbizalmukat és szakmai tudásukat
A Művészetbarátok Körének folyamatos erősödését mutatja az első Dunaharaszti Festőverseny megrendezése, amelyen a környező települések művészei is megjelentek. A festőverseny tovább erősítette a taksonyi, szigetszentmiklósi, gyáli, vecsési festőművészek barátságát.
Kezdeményeztem a Művészetbarát Kör tagjainál a vörösiszap-katasztrófa új otthonokba kényszerült devecseri pedagógusainak egy-egy festménnyel történő megajándékozását.
Rendszeresen kiállítunk a Városi Könyvtár Mini Galériájában és a József Attila Művelődési Házban. A Művészetbarát Kör 4 tagjának festményeit a rangos Csepeli Művészeti Galéria Biennáléjának zsűrije is beválogatta.
A kör tagjai nyitottak a város civil szervezetei felé, mindig ott vagyunk a tavaszi és téli ünnepkörök játszóházaiban, ahonnan a gyerekek kész festményekkel térnek haza. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a József Attila Művelődési Ház vezetőségének, munkatársainak, Lehel Endre alpolgármester úrnak, a Képviselő-testület Kulturális Bizottságának erkölcsi és anyagi támogatásáért, amivel a Művészetbarát Kör munkáját segítik.
Önálló kiállításaim:
2010. Székesfehérvár, Zsámbék, Sikonda, Budapest Kinizsi Vinotéka Galéria
2011. Budapest Orientál Hotel Körösi Csoma Galéria, Dunaharaszti Olasz Kávézó, Budapest Zila Galéria
2012. Budapest BLESZ Galéria
Csoportos kiállításaim:
2009.  Kairó Dunaharaszti, Székesfehérvár Bányató Galéria, Nádasladányi Kastély
2010. Székesfehérvár Platán Hotel, Zsámbék Klebelsberg Kultúrkúria, Kőbányai Pataki Ferenc Művelődési Központ, Csepel Galéria, Gyáli Téli Tárlat, Gyáli Tavaszi Tárlat ,
2011. Dunaharaszti, Kőbányai Pataki Ferenc Művelődési Központ, Erzsébetvárosi Közösségi Ház, Gyáli Tavaszi Tárlat, Gyáli Téli Tárlat
2012. Gyál Tavaszi Tárlat, Erzsébetvárosi Közösségi Ház
Kiállított képeim a Városi Könyvtár Mini Galériájában május közepétől június végéig tekinthető meg, amelyre szeretettel várom minden kedves dunaharaszti honfitársamat.

 

Leave a Reply

*