2011. április
Húsvéti képeslapok Sebestyén Imre gyűjteményéből

2011. ÁPRILIS – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
korabeli képes levelezőlapok
Sebestyén Imre
gyűjteményéből

A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. E napon ünnepljük Krisztus feltámadását, ekkor ér véget a negyven napig tartó nagyböjt. A nieceai zsinat 325-ben döntött úgy, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap tartják meg a Húsvétot. Magyarországon 1092-től I. Szent László király a Húsvétot négy napban szabta meg. XIV. Kelemen pápa 1771-ben azonban két napra csökkentette a Húsvétot.

A húsvéti szertartásokhoz tartoznak az ételek és a húsvéti bárány megszentelése, a hímes tojás. A népszokások és hiedelmek is valamilyen liturgikus cselekménnyel függnek össze. A húsvéti locsolkodás pedig termékenységvarázsló népszokás, amely az egész ország területén közismert.

A húsvéti ünnepekkel kapcsolatos képeslapok az 1900-as évek elején jelentek meg. Szerelmes párok ezzel köszöntötték egymást. Az évek során azonban általánossá vált. Akit nem tudtak meglocsolni, azokat képeslappal köszöntötték. A képeslap-gyűjtők közül nagyon sokan keresik a régi húsvéti képeslapokat.
Sebestyén Imrét az ország öt legnagyobb gyűjtője között tartják számon. Munkásságát a szakma és a közönség egyaránt elismeri.

„A képeslapok iránti szeretetem ötven éve változatlan. A gyűjteményem által kitárult előttem a világ, nagyon sok országot megismertem, nevezetességei, tájai és népviselete által. Egy percig sem bántam meg, hogy egykoron a képeslapok gyűjtése mellett döntöttem. Az életemet ez teszi teljessé.”

A kecskeméti gyűjtő kollekciójában 5000 db különböző húsvéti képeslap található. Ennek töredékéből állította össze kiállításának anyagát, melyet április hónapban a dunaharaszti Városi Könyvtár Minigalériájában mutathatunk be a dunaharaszti érdeklődőknek. A képeslapok jó része több mint száz éves. Az 1900-as évektől kezdődően állítjuk ki a gyűjtő legszebb húsvéti lapjait, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő gyerekeket, felnőtteket egyaránt!

Leave a Reply

*