2008. március – április
Újabb idők focistái

2008. MÁRCIUS – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
„ÚJABB IDŐK FOCISTÁI”
fotókiállítás

Sokakat érdekelt az előző havi fotótárlatunk, melyet „Régi idők focistái” címmel hirdettünk meg a kezdetektől az ötvenes évek végéig, hatvanas évek elejéig begyűjtve a fotókat a hajdani DMTK-s, DAC-os, Törekvéses, Csepel Autós futballistákról.
De hát utánuk is volt futballélet Dunaharasztin. Jöttek a fiatalok, az újak, és még mindig a harasztiak. A régiek és a maiak között a „kimaradt generáció” Hiába kerestük őket a 75 éves jubileumi DMTK-s brosúrában. Nem voltak ott. Róluk már kevesebb fotó készült talán?
Nem tudni, de azért még néhány darab magánszemélyeknél föllelhető. Nagyszerű, hogy megőrizték őket, és így közkinccsé és az emlékezet részévé válhatnak.
Most egy hónapig láthatják az 1962-től, Csepel Autógyári csapatból visszaalakult Dunaharaszti Munkás Testedző Kör focistáit, akik miatt még akkor is tele volt a focipálya, a lelátó. Akik miatt vasárnap délután nagyon-nagyon sokan jártunk ki a pályára. Férfiak, nők és gyerekek. Mentünk családostul, mert kint focizott a testvér, az unokatestvér, a rokon, a szomszéd, az utcabeli. Rekedtre drukkoltuk magunkat a haraszti csapatnak, biztatva őket a győzelemre, ami nem is nagyon maradt el
Aztán a későbbi évek haraszti fiataljainak képei következnek a kilencvenes évekig. Sok esetben a régebbi fényképeken: apák, az újabbakon: a fiaik. Haraszti futballdinasztiák. Ismerős arcok, ismerős nevek, akik szabadidőt, energiát nem sajnálva éveken keresztül lelkesen rúgták a lasztit, küzdöttek a győzelemért, mert az nemcsak az övék volt, hanem egész Dunaharasztié.
Varga, Kiss, Borsos Vili, Fehérvári, Bogdán Józsi, Bálint Öcsi, Zugnói Lali, Pfaff Pista, Kulcsár Jocó, Gerber Lajos, a Kúr fiúk, azaz Kőszegi Feró és Kőszegi Anta, Zwick Jóska és Fodor Feri. Aztán a fiai: Kőszegi Attila és Kőszegi Gabi, és Gajdi, Gál Laci, Lugosi Dodi, Kreisz Jani, Annaú és Pusztai. Csak néhány ismerős név a sok közül.
Most egy hónapig ők néznek ránk a Városi Könyvtár Minigalériájának faláról. Mi meg nézzük őket – kicsit meghatódva – hiszen régi emlékeink hőseivé szelídültek a valamikori lelkes oroszlánok, az igazi küzdők, akiknek akkor még nem volt „pénz, paripa, fegyver”, de volt valami másuk. Lelkesedés, önzetlenség és igazi fociszeretet!

                                                                                                                      Táborosi Zoltánné

 

Leave a Reply

*