2008. február
Régi idők focistái

2008. FEBRUÁR – A HÓNAP KIÁLLÍTÁSA
„RÉGI IDŐK FOCISTÁI”
fotókiállítás

Egy kiállításra hívjuk Önöket, mely arról szól, hogy hogyan látja az alkotó az őt körülvevő világot. Rácsodálkozunk a természet által alkotott csodálatos tájakra épp úgy, mint a hétköznapi tárgyakra. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen látjuk a világot, és éppen ettől olyan színes, érdekes és fontos.
A festő képei által szeretné megosztani véleményét az emberekkel, a befogadóval a hétköznapi csodákról, a mesékről. Az alkotás – és nem csak a képzőművészet – minden ember sajátja. Az ember egész életén át létrehoz valamit. És minden „mű” egyformán fontos, akár kiállítható, akár nem.
A festmények pedig akár a versek érzéseket, hangulatokat tükröznek. „A festészet néma költészet” – szól az örök mondás. A mondanivaló, a színek, a technika mind annak szolgálatában áll, hogy az alkotó a befogadó felé sugározza érzéseit, hangulatait az őt körülvevő világról.
Raub Zsuzsa tárlata egy hónapig mesél erről látogatóinak a Városi Könyvtár Minigalériájában, melyre hívjuk és várjuk Dunaharaszti képzőművészetet kedvelő érdeklődőit.

A régi fotók – képes üzenetek a múltból.
Mindig valami édes nosztalgia keríti hatalmába az embert, amikor régi fényképeket nézeget. Főleg, hogyha még személyes kötődése is van városa múltjához, vagy ha ismeri a személyeket, az embereket azokon a fotókon. Ismeri most idősebben, és rácsodálkozik a hajdani fiatal férfiakra és nőkre, barátokra, rokonokra.
A régi fotók gyűjtése nem csupán szenvedély lehet egy ember számára, hanem ha könyvtáros, akkor kötelesség is, hiszen a múlt üzenete vizuális valóságban is információs érték. Gyűjteni, megmutatni másoknak, és megőrizni az utókornak. Visszaidézni a múltunkat, emlékeinket, gyökereinket. Ez a feladatunk, mely nem kevés, de nagyszerű feladat.
Most egy hónapig a Városi Könyvtár Minigalériájában régi fotókat láthatnak megint. Fényképeket a nagy múltú és nagy hírű DMTK-s focicsapatokról. A régi haraszti focisokról, akik olyan sok dicsőséget szereztek annak idején az egyesületnek, és sok örömteli percet a hajdani szurkolóknak.
Harasztiakat láthatnak régi képeken, akiknek neve fogalom volt akkoriban a helyi sportéletben. Neveikre talán már csak szórványosan emlékezünk, de meg akarjuk őrizni őket képeken, régi felvételeken és emlékeinkben.
Most egy hónapig várják a „régi idők focistái” a 20-as, a 30-as és a következő évekből az utókor sportot, vagy akár régi emlékeket kedvelő látogatóit. Nézzék meg Önök is a hajdaniakat: Rábics, Weisinger, Katona, Purczel, Bodrogi, Németh, Varga, Ladányi, Tischler, Szabadszállási, Eisenhoffer, Gregus, Lichtner, Gieszer, Oberfrank, Sütő, Csengeri, Domonkos, Csete, Bobán, Lichtner, Bauer Gyuri, Kulcsár Jocó. Csak néhány név, de sokan vannak, akik nincsenek közöttünk.
Köszönet azoknak, akik őrzik a régi emlékeket, és akik fontosnak tartják, hogy velünk együtt, rajtunk keresztül megmutassák azokat a mostaniaknak: Kazai Károlynak, Reinwarth-Réti Jánosnak, (kis) Kiss Jancsinak, akik önmaguk is meghatározó és legendás focisták voltak.

                                                                                                          Táborosi Zoltánné

Leave a Reply

*